Voedingsadvies

KPNI: Klinische Psycho Neuro Immunologie

Nobelprijswinnaar Linus Pauling introduceerde in 1968 de term orthomoleculaire geneeskunde in het tijdschrift Science. De term ‘orthos’ komt uit het Grieks en betekent ‘juist’ of ‘gezond’ en ‘moleculair’ staat voor molecuul. Als orthomoleculair therapeut kan ik je uitleggen welke stoffen je lichaam nodig heeft om bijvoorbeeld melatonine (je inslaaphormoon) aan te maken. Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Een orthomoleculair therapeut werkt in de eerste plaats met gezonde voeding en voeding wordt als medicijn ingezet. Daarnaast worden er in een aantal gevallen supplementen gebruikt. Hierbij kun je denken aan:

 • Vitaminen
 • Mineralen en sporenelementen
 • Vetzuren
 • Aminozuren (eiwitten)
 • Fytonutriënten (kruiden)
 • Bioactive stoffen zoals bioflavonoïden
Psycho Neuro Immunologie is een jonge wetenschap die zich bezighoudt met de invloed van het zenuwstelsel (‘neuro’) en emoties (‘psycho’) op het immuunsysteem. PNI geeft de wetenschappelijke verklaring dat lichaam en geest één zijn en draagt tegelijkertijd middels deze kennis therapieconcepten aan. Psycho Neuro Immunologie onderzoekt enerzijds de wisselwerking tussen alle organen en orgaansystemen en anderzijds ook de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving. 
 
 
 
Om een beter begrip te krijgen van het functioneren van het menselijk lichaam en het ontstaan van ziekte, wordt een interdisciplinaire benadering toegepast. Dit betekent dat er vanuit verschillende medische specialisaties zoals de psychologie, neurologie, immunologie, moleculaire biologie en sociologie word gekeken naar de werking van het lichaam.

Interne communicatie in onze organen 

Al onze organen en orgaansystemen communiceren op biochemisch niveau met elkaar onder invloed van onder andere hormonen en neurotransmitters. Een verstoring in het ene orgaansysteem kan leiden tot problematiek in een ander orgaansysteem. Zo kunnen bijvoorbeeld psychische stoornissen als depressiviteit, ADHD of stoornissen in het immuunsysteem zoals allergische klachten en reumatoïde artritis ontstaan door problemen in de darmen.
 
Andersom kan een verhoogde aanmaak van stresshormonen het immuunsysteem en de darmwerking beïnvloeden. Binnen de PNI zijn lichaam en geest dus één. Psychische problemen veroorzaken geen lichamelijke storingen maar zijn het. En omgekeerd: lichamelijke storingen zijn psychische en sociale storingen.
 
Nog een paar voorbeelden: langdurig slaaptekort kan leiden tot het aanmaken van extra stresshormonen die de normale functie van het immuunsysteem verstoren. Hierdoor kun je vatbaarder worden voor onder andere virussen.Maar ook bij een ontsteking in de darmen komen er stoffen vrij die van invloed zijn op de hersenen en daardoor psychische problemen kunnen geven zoals depressie. Tegelijkertijd is een goede darmwerking ook van belang voor de vertering van voeding. Gebeurt dit niet of niet voldoende dan kan het lichaam tekorten krijgen aan bepaalde voedingsstoffen. Een tekort aan magnesium kan bijvoorbeeld leiden tot een verkrampte nekspieren maar ook tot constipatie.
 
Tot slot, al onze gedachten zijn chemische verbindingen en zijn daarmee afhankelijk van onze voeding. Tekorten van belangrijke nutriënten of juist teveel van de verkeerde stoffen geven dan ook verstoringen van onze geest.
 
Welke klachten behandelen we:
 • Onrust en angsten
 • Slaapproblemen
 • Hoofdpijn & Migraine
 • Vermoeidheid
 • Stress en burn-out verschijnselen
 • ADHD, HSP, overprikkelbaarheid
 • Darmklachten, prikkelbare darm syndroom (PDS)
 • Winterdepressie
 • Eczeem, allergieën, voedselintoleranties
 • Verminderde weerstand
 • Hypoglykemie, prediabetes, insulineresistentie 

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20 minuutjes met zo een 300tal vragen. Via deze vragenlijst bekomen we info per orgaan en analyseren we uw huidige gezondheidstoestand.
De resultaten worden voorgesteld in volgorde van belangrijkheid: een symptoomlastrapport, symptoomlastvergelijkingsgrafiek een aanbeveling van supplementen.

Klant Nutritionele Evaluatie Vragenlijst (KNEV)

De vragenlijst geeft info over: het immuunsysteem, cardiovasculaire situatie, schildklier, bijnier, suikerverwerking, dunne en dikke darm, lever en galblaas, nieren en blaas, man/vrouw gerelateerd, hypofyse, behoefte aan vitamines/mineralen, essentiële vetzuren.

Er zijn 3 zaken die onze conditie bepalen:

 • genetische en emotionele belasting
 • voeding: voldoende levensstoffen opnemen
 • opstapeling van gifstoffen in ons lichaam

Voordelen van het werken met de KNEV: analyse, snelheid, overzicht, veel patiëntinfo, efficiënte intake, vergelijking, opvolging en gegevensbeheer.

De KNEV kan besproken worden met de osteopaten.
Wilt u op basis van de verkregen resultaten aan uw voedingsgewoonten werken? Dan maakt u best een afspraak via info@topsportadvies.be of via 09.336.83.44

Klanten getuigen over deze service

Bedankt Topsportadvies!
Johan De Ryck
Bedankt Topsportadvies!
Het grondig onderzoek voorafgaand aan een grondige bespreking met patient en ouders over de leefstijl en gebeurtenissen doorgaans het leven hebben schitterende resultaten naar voor gebracht. Bedankt Topsportadvies!