Sporten met maagpijn door stress voorkomen met de Topsportadvies tips.
Liever niet sporten met maagpijn? Zo houd je je stresslevels onder controle.
15 oktober 2018 
3 min. leestijd

Liever niet sporten met maagpijn? Zo houd je je stresslevels onder controle.

Je hoofd stuurt je maag, maar niet altijd in de juiste richting

Topsport brengt stress met zich mee. Veel stress. En dat is niet per se een slechte zaak, want een gezonde portie stress zet je zintuigen op scherp en verbetert je prestaties. Toch moeten heel wat sporters voor of na een belangrijke wedstrijd sporten met maagpijn door al die stress. Al die positieve effecten zijn zo meteen teniet gedaan. Het kan nog erger, want stress kan er zelfs voor zorgen dat je letterlijk onwel wordt en fysieke pijn en ongemakken ervaart. Vooral de maagfunctie wordt onder druk gezet. Buikloop, krampen, brandend maagzuur… Sporten met maagpijn is 1 ding, maar sporten met dergelijke klachten is meestal gewoon onmogelijk.

maagpijn en sporten

Laten we dus even nagaan wat stress precies met je maag doet en hoe je de negatieve effecten kan elimineren terwijl je de positieve vibes behoudt.

De fysieke impact van stress op je lichaam

  • Je maagstreek bundelt een zeer dicht netwerk van zenuwbanen. Dit betekent dat het meer dan andere vitale lichaamsdelen een verlengde vormt van je brein. De invloed van wat er in je hersenen gebeurt op de maagfunctie is dus per definitie groot. De beste voorbeelden van positieve stress zijn het “buikgevoel” of de “vlinders in de buik”. Alleen kan “verkramping” in je hoofd zich evengoed manifesteren in slecht functionerende maag- en darmfuncties.
  • Bij een fysiek trauma (een hersenschudding of whiplash bijvoorbeeld) wordt de “nervus vagus” overprikkeld. Deze nervus vagus is een van de craniale hoofdzenuwen die rechtstreeks in je brein (niet je ruggenmerg) ontspringen en heeft een rechtstreekse verbinding met je maag- en darmsysteem. Een overprikkelde nervus vagus kan een slechte zenuwgeleiding naar de spijsvertering veroorzaken en zo maagklachten veroorzaken. Je kan fysieke letsels dus best snel laten behandelen met osteopathie om de negatieve impact ervan tijdig te neutraliseren. Zo krijg je ook je immuunsysteem, bloedsuikerspiegel en maagzuurconcentratie terug stabiel.
  • Een familie van peptiden, “corticotrophin releasing factors (CRF)” genoemd, is verantwoordelijk voor de coördinatie van de lichamelijke reactie op stress. Deze peptiden hebben een grote invloed op de maag-/darmfuncties. Ze bepalen onder meer de toename van darmpermeabiliteit, viscerale hypersensitiviteit (overgevoeligheid aan prikkels uit het maagdarmkanaal zoals Prikkelbare Darm Syndroom) en de verhoogde perceptie van pijn door de darmmotiliteit (de beweeglijkheid van de darmen).
  • Stress heeft niet alleen invloed op de fysiologische functie van de darm. Er werd ook aangetoond dat het daadwerkelijk veranderingen in de samenstelling van de microbiota veroorzaakt, mogelijks ten gevolge van de veranderingen in neurotransmitters en inflammatoire cytokineniveaus.
  • Stress vertraagt de normale transitietijd van de dunne darm, stimuleert de overgroei van bacteriën en tast zelfs de darmwand aan. Chronische blootstelling aan stress kan daardoor leiden tot de ontwikkeling van verschillende gastro-intestinale aandoeningen zoals gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), maagzweren en voedselallergieën.

Hoe je maagklachten door stress en sporten met maagpijn kan vermijden

Er zijn 2 grote factoren die je zelf kan beïnvloeden om de fysieke effecten van stress op je lichaam te verminderen. De ene zit in je hoofd, de andere in je voeding.

Met de juiste psychologische begeleiding en mental coaching leer je beter omgaan met stress. Zo kan je de negatieve impact van stress elimineren en de gunstige effecten behouden. Ook de biologische en bacteriële samenstelling van je darmstelsel kan je grotendeels zelf beïnvloeden.

Met een doordacht voedingsschema voorkom je dat stress je buik helemaal overhoop haalt.

“Met gezonde voeding en een gezonde geest laat je stress niet langer op jouw sportprestaties wegen. Je transformeert stress net tot een doeltreffende motivator die je functioneren als atleet positief beïnvloedt en bevordert.”

Beter niet gewoon maagzuurremmers slikken!

Beperk de inname van maagzuurremmers (Pantomed, Ommeprazole, enz…) en suikerrijke voeding. Die verstoren namelijk de werking van de “helicobacter pylori” maagbacterie die de aanmaak van het maagzuur controleert. De aanmaak van die helicobacter pylori bacterie wordt onder meer verstoord door verkeerde voedingspatronen, suikerrijke voeding, alcohol en stress. Het resultaat? De aanwezigheid van de helicobacter bacterie verstoort de aanmaak van maagzuur waardoor de spijsvertering in het gedrang komt.

Voedingsadvies en mental coaching op maat

Klaar om van stress een bondgenoot te maken in plaats van een tegenstrever? Laat een professioneel voedingsschema op maat uitwerken en je mentale weerbaarheid versterken bij Topsportadvies.

Reactie plaatsen