Isotone sportdranken met E330 ingrediënten drink je beter niet teveel.
Gezonde dorstlessers of zijn isotone sportdranken toch niet zo ongevaarlijk?
10 september 2018 
in Voeding
2 min. leestijd

Gezonde dorstlessers of zijn isotone sportdranken toch niet zo ongevaarlijk?

Het zit soms in een klein hoekje

Een ontregelde stofwisseling door verkeerde voedingsgewoontes kan tal van lichamelijke klachten veroorzaken. Chronische ontstekingen bijvoorbeeld. Bij sporters blijkt een teveel aan citroenzuur al te vaak de verrassende boosdoener. Een stof die je onder meer in isotone sportdranken, frisdranken, kauwgom, hoestsiropen en klassieke geneeskundige medicatie tegenkomt. We vatten samen wat je allemaal moet weten voor je naar citroenzuurhoudende sportdranken en voedingsmiddelen grijpt.

isotone sportdranken

Bloed, zweet en lichaamseigen citroenzuur

Citroenzuur is een lichaamseigen antioxidant en een natuurlijk conserveermiddel dat essentieel is voor een goede stofwisseling. Het wordt in ons eigen lichaam aangemaakt en komt ook voor in alle vruchten en groenten (vooral in peulvruchten, citrusvruchten, sla, bessen…). Ook wijn en vele broodsoorten bevatten citroenzuur.

Naast natuurlijk citroenzuur, is er ook de synthetische variant. Dit citroenzuur wordt gemaakt door Aspergillus Niger (een soort schimmel) te fermenteren. In de voedingsindustrie wordt dat synthetisch citroenzuur kunstmatig aan producten toegevoegd om de smaak, houdbaarheid en werking te veranderen. Je herkent het aan de ingrediënten E330 t/m E333 op het etiket. Ook in stropen en isotone sportdranken is het in relatief grote hoeveelheden aanwezig. Dat kinderen die smullen van boterhammen met stroop soms langer ziek blijven en antibiotica nodig hebben, kan ook verklaard worden door een opstapeling van citroenzuur in het lichaam. Om het risico op een dergelijke overdosis citroenzuur te beperken, legt Europa strenge regels op rond de toegestane hoeveelheid in voedingsmiddelen.

Wanneer is het teveel?

Het lichaamseigen citroenzuur, aangevuld met de biologische aanwezigheid in de voeding, volstaat ruimschoots voor een gezonde balans. Zelfs als je intensief sport, heb je absoluut geen extra citroenzuur nodig om het maximum uit je lichaam te persen.

Overexposure aan citroenzuur betaal je duur

Even wetenschappelijk: E330 heet volledig: 2-hydroxycaroxylic acid-1,2,3-propane-tricarboxylic acid; 2-hydroxy-1,2,3-propane-tricarboxylic acid, monohydraat. Een hele boterham, waarover wel één en ander bekend is met betrekking tot het veroorzaken van roodheid van huid en ogen, pijn aan de huid, buikpijn, kortademigheid en keelpijn. Een opstapeling van citroenzuur (buiten de cel), verstoort vooral de citroenzuurcyclus in het lichaam. Afhankelijk van je gevoeligheid, kan dit de volledige stofwisseling in je lichaam verstoren en ernstige klachten veroorzaken. Door overexposure aan citroenzuur, kan je zelfs een citroenzuur intolerantie kweken met nog meer fysieke klachten tot gevolg:

  • huiduitslag
  • astma & bronchitis
  • vermoeidheid & diarree
  • aantasting van tandglazuur & tanderosie
  • krampen, gewrichtspijn, ontsteking & spierklachten

Evenwichtige voeding als brandstof voor sporters

Het loont echt de moeite om op je voeding te letten en ervoor te zorgen dat je lichaam de juiste bouwstenen krijgt. Zeker als je intensief sport. Zo blijft je stofwisseling optimaal functioneren en je immuunsysteem in balans.

Citroenzuur kan je dus best zoveel mogelijk beperken in je sportdieet. Isotone sportdranken, medicatie, kauwgum… het heeft allemaal zijn nut, maar doseer je gebruik en let op het etiket.

Nog iets over die kauwgom…

Sporters met kauwgom, het is een vertrouwd beeld… Hebben ze nood aan suikers of is het een manier om stress te verwerken? In ieder geval bedenk je je best dat kauwgom naast citroenzuur ook schadelijke chemicaliën zoals petroleum bevat. Proberen om je kauwgom verslaving toch wat te matigen, is dus zeker niet onverstandig.

Hoe gezond is jouw (sport)dieet?

Benieuwd hoe je gezond je nu eet en wat er eventueel nog beter kan? Bij Topsportadvies krijg je professioneel voedingsadvies en kan je een voedingsschema op maat laten samenstellen.

Tijd om je lichaam te laten optimaliseren?

Reactie plaatsen