Buiten sporten gezond of niet altijd? Topsportadvies waarschuwt.
Is buiten sporten gezond of toch niet altijd en overal?
05 juli 2018 
in Sport
3 min. leestijd

Is buiten sporten gezond of toch niet altijd en overal?

Hoe (on)gezond is buiten sporten eigenlijk?

Niets zo heerlijk als buiten sporten. Je vult je longen gretig met frisse buitenlucht en je geniet van de verkwikkende bries op je licht bezwete gezicht. De zuurstofrijke buitenlucht en de zonnestralen op je huid zijn een verademing voor lichaam en geest en je voelt je instant beter. Deugddoend is het dus zeker, maar is buiten sporten ook gezond?

Het antwoord hangt natuurlijk af van het tijdstip en de locatie waarop je traint. Luchtkwaliteit is één ding, maar heb je ook al eens aan gevaarlijke toxines in de buitenlucht gedacht? En weet je ook hoe en waar je die moet ontlopen?

Bij inspanning krijgen toxische stoffen vrij spel

Tijdens periodes van aerobe activiteit adem je meer lucht in dan wanneer je in rust bent. Logisch, want je longen pompen op volle toeren. De neusholtes, die gevaarlijke en vervuilde deeltjes tegenhouden, worden hierbij sneller buitenspel gezet. Om voldoende lucht te happen, adem je namelijk automatisch meer door je mond dan anders en iets minder door je neus. Aan jou dus om de risico’s te beperken door vervuilde en schadelijke lucht zoveel mogelijk te vermijden.

Wat zegt de wetenschap?

Sporten gaat oxidatieve stress tegen (waarbij het vermogen om toxines af te weren vermindert) en het voorkomt ook ontsteking van de longen. Een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in Medicine & Science in Sports & Exercise, leidde tot volgende conclusie: chronische aerobe oefening biedt bescherming bij blootstelling aan fijn stof. De pro-inflammatoire effecten (ontstekingen) bij chronische blootstelling aan luchtverontreiniging nemen immers af door regelmatig te sporten. De gunstige effecten vergroten uiteraard naarmate de luchtpollutie vermindert en de klachten nemen toe bij meer vervuiling.

Met andere woorden: sporten zal de nadelige effecten bij inademing van vervuilde lucht net afremmen.

Niet alleen in de stad is het opletten voor de luchtkwaliteit

Vooral in stedelijke gebieden met veel verkeer is de luchtkwaliteit vaak bedenkelijk. Het regelmatig inademen van met koolstofmonoxide en met fijn stof beladen lucht, kan leiden tot ontstoken longen, astma, hart- en vaataandoeningen en zelfs kanker.

Wat echter onderschat wordt, is dat buiten sporten in landelijke gebieden niet altijd gezonder is dan in de stad. Daar vormen pesticides en toxines die op gewassen worden gesproeid, een niet te onderschatten risico!

Fijn stof en koolstofmonoxide mogen in de natuur dan wel drastisch gereduceerd worden door de natuurlijke gewassen en de afwezigheid van (verbrandings)motoren, maar er duikt wel een andere spelbreker op. Gewassen worden vaak besproeid met pesticiden en andere schadelijke stoffen tegen ongedierte en onkruid, maar die stoffen zijn ook schadelijk voor jouw lichaam. Zeker bij intensieve buitentraining.

Het is helaas niet eenvoudig om na te gaan op welke plekken er net gesproeid werd. Soms wordt dit via een bord aangegeven en in sommige gevallen kan je het ook ruiken aan de indringende chemische geur. Duizelig en/of kortademig worden, zijn ook ernstige alarmsignalen.

sporten buiten in de stad

Natuurlijke barrières onder druk

Gelukkig is je lichaam van nature een vernuftig ontworpen en moeilijk inneembare vesting. De huid voorkomt bijvoorbeeld dat toxinen kunnen binnendringen. Andere natuurlijke barrières zijn de slijmvliezen rond je mond, neus en oogleden. Typisch voor slijmvliezen is dat ze bedekt zijn met afscheidingsproducten die toxinen bestrijden.

Ook de luchtwegen filteren schadelijke deeltjes uit de ingeademde lucht. De wanden van onze luchtwegen en neus zijn immers bedekt met slijm waaraan toxines blijven vastplakken zodat ze niet in de longen belanden. Vervolgens verlaat alles het lichaam door te hoesten of de neus te snuiten.

Wanneer er net werd gesproeid op een veld waar je doorloopt of fietst, wordt dit ingenieuze systeem echter stevig op de proef gesteld. De stelling dat buiten sporten gezond is, komt daardoor enigszins onder druk te staan. Ze geldt dus vooral voor wie in de vrije natuur sport, waar weinig fijn stof, pesticiden of toxines worden verspreid.

Conclusie?

Die verkwikkende buitenloop of fietstraining hoef je zeker niet te laten, integendeel. Door buiten te sporten zal zuurstof zich beter verspreiden doorheen je lichaam en stresshormonen worden gereduceerd. De variatie in omgeving houdt je intussen geïnteresseerd en gefocust. Alleen houd je wel best rekening met de luchtkwaliteit als je je looproute uitstippelt. Ook in landelijke gebieden!

Hoeveel toxines heb je al binnen?

De oligoscan van Topsportadvies brengt via elektromagnetische signalen de mineralen, spoorelementen, toxines en zware metalen in je lichaam nauwkeurig in kaart zodat we die kunnen elimineren. Vanuit een causopractische totaalbenadering onderzoeken en optimaliseren we je immuunsysteem op verschillende vlakken om je fitter én gezonder te maken.

Reactie plaatsen