Winterstage gepland? Met de Topsportadvies tips wordt het een succes.
Hoe je meer uit je winterstage of zomerstop training haalt
16 februari 2018 
3 min. leestijd

Hoe je meer uit je winterstage of zomerstop training haalt

Trekt jouw club ook naar het buitenland voor de winterstage?

In de koude wintermaanden horen we de meest exotische locaties vallen voor de winterstage van de topclubs. Professionele voetbalteams trekken bijna allemaal naar warmere oorden voor een stevige groepstraining tijdens de winterstop. Maar waarom doen ze dat en heeft het wel zin? Sommige clubs blijven immers wel in eigen land trainen…

En wat mogen we verwachten van spelers die na een heel jaar trainen en spelen bij hun thuisclub en daarna deelnemen aan een WK competitie in een veel kouder of veel warmer klimaat?

Waarom exotische bestemmingen zo populair zijn voor sportstages

Topclubs doen er alles aan om hun spelers zoveel mogelijk in een gecontroleerde omgeving te laten trainen. Door omgevingsfactoren zoals voeding, slaap, klimaat, enz.. zoveel mogelijk af te vlakken, willen ze een klimaat creëren waarin de performance het hoogst ligt en het risico op blessures het laagst. Daarom lassen ze dus groepstrainingen op verplaatsing in waarbij iedereen dezelfde dagplanning, trainingsschema en eet- en slaappatroon volgt. En het is natuurlijk ook mooi meegenomen voor club en spelers om op een leuke en warme locatie te trainen. Een welkom extraatje…

winterstage op grasmat

Eerst iets over de invloed van het bioritme op blessure risico’s

Sportieve performance en blessuregevoeligheid worden in grote mate bepaald door ons bioritme en slaappatroon. Het Bmal eiwit (Brain and Muscle ARNT Like Protein) dat in elke lichaamscel aanwezig is, is een van de vele stoffen in ons lichaam die ons bioritme regelen. Maar dat is niet alles. Het Bmal eiwit heeft ook een rechtstreekse invloed op ons immuunsysteem. Het eiwit beschermt ons namelijk overdag tegen virale infecties en het zorgt er ook voor dat spier- en orgaancellen de nodige energie krijgen. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook waardoor we het als volgt kunnen stellen:

Een verstoord bioritme verhoogt het risico op blessures.

Dat bioritme kan uit balans geraken door plotse wijzigingen in onze levensstijl, maar ook elektrisch licht en omgevingstemperatuur zijn bepalend. Een plotse klimaatwijziging, overmatig computer of smart phone gebruik, te vaak trainen in kunstmatig licht in plaats van in natuurlijk daglicht zijn bijgevolg allemaal rechtstreekse risicofactoren voor blessureleed.

Ook is het erg belangrijk om het natuurlijke bioritme geleidelijk te laten “wennen” aan de nieuwe omgeving en temperaturen. Dit verklaart meteen waarom de meeste blessures voorkomen vlak na de winterstage, zomerstop en internationale competities. Ook het FIFA virus is een rechtstreeks gevolg van een verstoord bioritme door te plotse temperatuur wijzigingen en oververmoeidheid.

Best naar warme of koude gebieden trekken?

Topclubs willen een gecontroleerde omgeving creëren tijdens de sportstages om de performance te verhogen, het risico op blessures te verlagen en hun spelers comfortabel en intensief te laten trainen. Een goede zaak mits ze daarvoor de juiste locatie kiezen.

Om het lichaam te laten wennen aan de competitietemperaturen wordt best gekozen voor een locatie met een nog warmer klimaat dan dat van de competitie aan de start van het seizoen. Voor de tweede helft van het seizoen wordt best een aanzienlijk kouder klimaat gekozen. Zo kan het lichaam en het natuurlijke bioritme wennen aan de toekomstige matchtemperatuur. Ook sauna’s en ijsbaden kunnen helpen om het lichaam van topsporters te pre conditioneren. MAAR…

Kuddegedrag versus bioritme

Iedereen heeft een ander bioritme en recupereert anders en daar wringt net het schoentje. Groepstrainingen en sportstages met overnachtingen waar iedereen hetzelfde eet, oefent en op hetzelfde uur in bed kruipt, zijn niet altijd ideaal.

Om de individuele prestaties van sporters te verbeteren, is net een individuele kijk nodig. Een aangepast voedingsschema, functionele one-on-one trainingen en een slaappatroon dat de slaapgewoonten thuis maximaal benadert, zijn veel efficiënter.

Toegegeven, voor de teamspirit en communicatievaardigheden op en naast het veld, zijn groepsstages natuurlijk wél interessant. Het is dus een “en-en verhaal“.

Zo krijg je wél het gewenste resultaat na je winterstage

  • Kies de juiste locatie (warm of koud klimaat) in functie van het seizoen en de verwachte temperaturen tijdens de competitie. Minder lang moeten reizen kan daarbij interessant zijn om oververmoeidheid, jetlag en het FIFA virus tegen te gaan.
  • Wissel groepstrainingen af met individuele en functionele work-outs en houd ook rekening met individuele noden bij de menukeuze.
  • Voorzie naast de klassieke training ook korte revalidatieoefeningen om het recuperatievermogen te bevorderen. Maak ook geen bootcamp van je winterstage om blessures en ondermaatse prestaties door overtraining te vermijden.
  • Leg de lat niet té hoog. Een te hoge mentale druk en prestatiedrang doet spelers net slechter presteren en werkt faalangst en depressie in de hand. Regelmatige afwijzing en afblaffen heeft geen enkel effect of meerwaarde. Het vertrouwen van de spelers in zichzelf en de teamprestaties kan net afnemen en het kan tegenkanting opleveren. Individuele gesprekken en een persoonsgericht benadering vanuit een positief perspectief zijn veel doeltreffender.
  • Schakel vooraf of tijdens de winterstage professionele adviseurs in om de noden, evolutie en opportuniteiten voor elke speler afzonderlijk correct in te schatten.
  • Meten is weten. Laat het interne systeem en de fysiek van de spelers regelmatig analyseren en las eens een “meet-dag” in. Na finetuning zullen ze zich beter voelen, beter presteren en het geeft ook een vertrouwensboost als de interne processen optimaal verlopen.

Even pingpongen?

Wil je jouw plannen voor de winterstop en zomerstop even afstemmen met een specialist ter zake? Graag wat concrete tips op maat van jouw sport, ploeg, noden? Dat kan!

Reactie plaatsen